İçerik Gezinme
Planlanmamış ve tutarsız köpek tuvalet eğitimi çoğu zaman karşılıklı olarak işkenceye dönüşür. Köpeğine nasıl eğitim vereceğini bilmiyorsan sevimli arkadaşın senin neye tepki verdiğini bile anlamayabilir.
Eğitimin nasıl verileceği konusundan önce nasıl verilmeyeceğine değinmekte fayda var. Evinizde ya da bahçenizde sizinle birlikte yaşayan köpeğiniz egonuzu tatmin edeceğiniz, sinirinizi atacağınız stres topları değildir. Karşılıklı olarak birbirinizi anlamanız gerekir. Sevgi ve emek harcanarak verilen eğitimlerin başarılı olacağı aşikardır. Döverek, vurarak ya da karanlık odalara kapatılarak köpek eğitimi olmaz. Köpek Nasıl Eğitilir ekibi olarak insani olmayan tüm eğitim yöntemlerine karşı olduğumuzu tekrar belirtmek istiyoruz.
Sonuçta onunla beraber yaşamayı siz tercih ettiniz. Onu sahiplenirken yükleneceğiniz sorumlulukların da bilincinde olmanız gerekirdi. Yavru döneminde size gelmiş olan dostunuz yetişkin olduğu halde tuvalet eğitimini tamamlamamışsa bu sizin suçunuz, onun değil. Yetişkinlik döneminde size katıldıysa bugüne kadar edindiği alışkanlıkları değiştirmesi ve size göre doğruyu öğrenmesi için zamana ihtiyacı olduğunu unutmayın.
Köpek tuvalet eğitiminin onun gözünde hiç bir anlamı yok. Yemek yediği kap ya da uyuduğu alan dışında herhangi yere tuvaletini yapması ona yetiyor. Halıya, terasa, hole, kapı girişine, dolap önüne ya da koltuğa yapması onun açısından sorun teşkil etmiyor. Kararlı ve mantıklı eğitim sürecinden sonra ne yapması gerektiğini öğrenecek, sizi mutlu edip takdir görmek için alışkanlıklarını değiştirecektir. Köpek tuvalet eğitimi konusunda detaylı bilgiyi Bony’nin Yolu Köpek Eğitim kitabında bulabilirsiniz. Kitabı incelemek ve indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Köpek tuvalet eğitimi aslında onlar doğduklarında anneleriyle birlikte kaldıkları dönemde annesi tarafından veriliyor. Erken yaşta annelerinden ayrılan yavrularda davranış anlamında bozukluklar gözleniyor. Köpeğinizin 2-3 aylık olduğunu düşünürsek tuvaletini tutma kapasitesinin fiziki olarak çok uzun olmadığını öngörebiliriz. Yavru köpeği evde bırakıp 7-8 saat boyunca çiş ve kakasını tutmasını beklemek hayal tacirliği olacaktır.
Yavru köpeklerin sık sık tuvalete çıkmaları kaçınılmazdır. Çok küçük yavru köpekler eğitilmeleri için eğitim merkezlerine de bırakılamazlar. Bulaşıcı hastalıklara açık haldedirler, onları korumak yine sizin görevinizdir. Farklı yönlerden bakıldığında eğer köpek eğitimi konusunda deneyiminiz yoksa köpek nasıl eğitilir bilmiyorsanız küçük yavru köpek sahiplenmemeniz tavsiye edilir. Annesinin yanından erken alınan yavruların dirençleri düşük olurken, hastalıklara da açık halde olurlar. Ayrıca erken alınan yavrularda sosyalleşme problemleri ilerleyen yaşlarda ortaya çıkar.
Genel kabul görmüş iki yöntem vardır.
Her iki yöntemde de temel amaç köpeğin sizin istediğiniz yere tuvaletini yapmasını sağlamaktır. Onu kısıtlama yapmaksızın serbest bırakmak istediğin yere yapabilirsin anlamı taşır. Nereye yapabileceğini öğrendikten sonra öğrendiği davranışları tekrar edecektir. Bugün buraya yap, yarında şurayı kullan gibi kavramlar onların gözünde anlamsızdır.
Örneğin; köpeğinize terasta yer ayırdıysanız ve tuvaletini oraya yapmasını istiyorsanız oraya yapacaktır. Ama akşam eve geldiğinizde “aa tam da girişin önüne yapmış” demek gibi lüksünüz yok. Siz terası verdiniz o da yapacağı yeri seçti. Eğer terasta belirli alana yapmasını istiyorsanız ona göre eğitim vermeniz gerekir. Sonradan sürprizlerle karşılaşmamak için alan ve eğitim konusunda kararlı olmalısınız.
Genel olarak ev dışında tuvalet eğitimi verilmesi önerilir. Hijyen, egzersiz, sosyalleşme gibi sebepler dışarıda tuvalet eğitimini daha cazip hale getiriyor.
Köpek tuvalet eğitimi ve Yavru köpek tuvalet eğitimi hakkında detaylı bilgileri Bony’nin Yolu Köpek Eğitim Kitabında bulabilirsiniz.
Köpek sahiplerinin merak ettiği konulardan biri de çiş spreyidir. Çiş spreyi ya da çiş damlası temel olarak köpeğin koku olan bölgeye çişini ve kakasını yapmasını sağlar.
Koku alma duyusunu kullanan köpek çiş spreyi ya da çiş damlasının olduğu yere tuvaletini yapmak isteyecektir. Peki buna gerek var mı? Bence yok, zaten köpeğin kendi çişinin ve kakasının kokusu var. Onu tuvaletini yapmasını istediğin yere götürerek kendi kokusunu bırakmasını sağlayabilirsin. Böylece sonraki seferde aynı yere gitmek isteyecektir. Gereksiz yere para harcamanın alemi yok diye düşünüyorum.
Kimi sert kokulu ürünler de köpeği alışkanlığından vazgeçirmek için kullanılıyor. Tuvaletini yapmasını istenmeyen yere dökülerek sonuç alınmaya çalışılıyor. Emin olun köpekler de ev içine çiş ya da kaka yapmak istemez. Eğer yeteri kadar dışarı çıkıyorsa ve etrafı koklama fırsatı oluyorsa çişimi evdeki halıya yapmak istiyorum diye düşünmeyecektir.
Benzer Konular:
Köpeğinin Lideri misin? Köpeğinin lideri misin? Ya da Köpeklere nasıl liderlik edilir? Sorularına geçmeden önce…
"Köpek tasmayı çekiştiriyor" diyenlere Cesar Millan'dan köpek gezdirme eğitimi ipuçları.
Eve Yeni Gelen Köpek Nasıl Eğitilir? Sevimli köpeğini eve getirdin, içeri girer girmez çişini yaptığını…