64 / 100

Köpeğinin Lideri misin?

Köpeğinin lideri misin? Ya da Köpeklere nasıl liderlik edilir? Sorularına geçmeden önce Alfa Köpek ve Liderlik konularına biraz değinmek istiyorum. Köpeklerin sürü içindeki hiyerarşilerini anlamadan ve davranışlarını kavramadan köpeğine liderlik etmen mümkün değildir.

köpeğinin liderimisin

Köpekler birbirlerine bağlı, sosyal sürü canlıları davranışları sergilerler. Sürülerin hayatta kalabilmesi, bölgelerini koruyabilmesi ve çoğalabilmesi için bazı kurallara ihtiyaç vardır. Kuralların yerine getirilmesi ve düzenin korunması da ALFA köpeğe yani lidere bağlıdır. Lider köpek, üstünlüğünü diğer sürü bireylerine kabul ettirir. Ve daha sonrasında av planlamasını yaparak sürü içindeki avantaj elde edeceği özellikleri kendisine bağlar. Her yeri göreceği hakim bir yerde uyumak, avdan ilk beslenen olmak gibi imtiyazlar onu daha da güçlü kılar.

İnsan köpek ilişkisine baktığımızda köpeğin bir lidere ihtiyacı olduğunu kabul ederek ona liderlik etmek gerekir. Aksi takdirde liderlik etmek isteyecektir. Dengeli bir sürü hiyerarşisi olmadan ona komut vermek emirlerini yerine getirmesini beklemek iyimserlikten öteye gitmeyecektir. Onun lideri olmak için onun gibi düşünmeyi bilmek gerekir. Onun duygu ve düşüncelerini anlamaksızın köpekle konuşarak onun lideri olunmaz.

Aynı dengelerin aile içindeki diğer bireyler tarafından da sağlanması gerekmektedir. Az önce bahsettiğim gibi sürü içinde yaşadığını düşündüğünden üstünlük kurabileceği herkese karşı şansını deneyecektir. Bir taraftan bu üstünlüğü ele geçirdiğinde sürekli olarak üst sıraları zorlayacak ve liderlik koltuğuna gelmek isteyecektir.

Köpeğin Lideri Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Köpek psikolojisini inceleyerek ve öğrenerek başarılı sonuçlar alınabilir. Dünyanın önde gelen köpek eğitim uzmanları zaman içerisinde farklı teknikler geliştirmiştir.

Doğru Enerji

Beden dili insanlar arası iletişimde olduğu gibi köpek gibi sosyal canlılar üzerinde de etkili olmaktadır. Beden dili işaretleri köpekler tarafından yorumlanabilir. Ses tonu, beden dili hareketleri doğru sinyali iletmek zorundadır. Olumsuz ve kendinden olmayan enerji köpeğin sahibini alfa olarak kabullenmesini zorlaştırır. Birlikte yaşarken köpeğin sahibini lider olarak görmesi beklenir. Liderliğin de en temel özelliklerinden bir tanesi doğru beden dili ve pozitif enerji vermektir.

Sakin, kendinden emin ve otoriter tavırlar köpek tarafından algılanacaktır. Tersi durumda köpeğin karşına geçerek konuşmanın ya da emir vermenin hiç bir anlamı olmaz. Pozitif enerji ve doğru beden dili tek başına yeterli değil elbette. Liderliği destekleyen diğer davranışların da sergilenmesi gerekir.

Kurallar

Köpekler rutin canlılardır ve tam olarak ne yapılması gerektiğinin sınırlarının çizilmesi gerekir. Boş bırakıldığında ve kurallar konulmadığında tüm sınırları denemek isteyecektir. Onun ne yapması ve ne yapmaması gerektiği konusunda kesin kararlı olmak gerekir. Boş buldukları ortamda sınırlarını sonuna kadar zorlarken “yaramaz” köpek sıfatını almaya yaklaşır.

Kurallar tüm toplum düzeni içinde geçerlidir. Köpekle insan arasındaki ilişkide de kuralların konulup sınırların belirlenmesi gereklidir. Neyi yapıp neyi yapamayacağını tam olarak bilmelidir. Ve konulan kurallar sabit olmalıdır. Bazen yapabilir ya da bazen yapamaz tarzı yaklaşımlar kafasını karıştırıp itaat etmesini zorlaştırır.

Örneğin; dışarıdan eve giren kişi üstüne atlamasına izin veriyorsa o bunu hak olarak görecektir. Şu zaman atlayabilir ya da bu zaman atlayamaz şeklinde bir kural olamaz. Ya da evde koltukların üzerine çıkması istenmiyorsa kesin olarak belirtilmeli ve hiç bir zaman izin verilmemelidir. Kısacası tutarlılık ve kurallar bir arada yürütülmelidir.

Kuralların süresi olmaz ama kontrolü tamamen sahibinde olduğunu bilmelidir. Nelere izin verildiğini ve verilmediğini doğru şekilde anlamalıdır. Eğer oyun zamanı gelmişse oyunun ne zaman başlayıp biteceğini de lider karar vermelidir. Aksi takdirde eğitim ve oyun zamanları arasında geçişlerde zorluk yaşanabilir.

Güvenilir Olmak

Sürü lideri sürünün ihtiyaçlarının karşılanmasında da önemli rol oynar. Yemek, barınma ve korunma gibi görevlerin dengeli şekilde yerine getirilmesi güven verecektir. Kendini güvende hisseden köpek itaat etmek konusunda daha hevesli olur. Enerjisini atmasını sağlamak, sağlığını kontrol altında tutmak kendisini dengede hissetmesine ve dolayısı ile mutlu olmasına yeter.

Aç kalmayacağından, barınma ve terk edilme korkusu olmadığında emin olduğunda her şey daha kolay olur. Sevgi de yeteri kadar verildiğinde köpeğin insanlarla birlikte yaşaması uyumlu ve huzurlu hale gelir.

Köpeklerin karışık ve içe içe geçen düşüncelerden oluştuğunu düşünmeyin. Son derece basit ve rutin seven canlılardır. Eğer yukarıda bahsedilenlere dikkat edersen Köpeğinin Lideri (ALFA) olabilirsin. Aklından köpeğinin lideri misin? Sorusunu sonsuza dek çıkartabilirsin.

Bunlar da Dikkatini Çekebilir